Een 8 stappen mini make-up workshop.

In deze blog geef ik 8 tips (stappen) die je gaan helpen bij je make-up ritueel. Elk seizoen en jaar veranderd je kledingkast wat, maar ons make-up ritueel blijft vaak wat achter en je make-uptasje wat gedateerd. Of je koopt juist alle nieuwe kleuren en producten die aangeprezen worden en weet niet meer hoe en of je die moet gebruiken.

Dus let goed op bij de tips die ik je ga geven.

Stap 1: Verzorg je huid goed

Verzorg je huid goed. Op een droge of niet goed schoongemaakte huid komt je make-up niet mooi en egaal eruit te zien. Dan kun je nog zulke mooie foundations en/of poeders gebruiken, maar dan zal hij niet mooi aansluiten en versmelten met je huid.

Dus maak je huid s’ochtends en s’avonds goed schoon en gebruik een crème passend bij jou huidtype en huidconditie. Laat de crème even intrekken en begin daarna met je make-up ritueel.

Stap 2: Primer

Je kunt eventueel een primer gebruiken. Maar wat dan essentieel is is om goed te weten wat de conditie van je huid is. Dus staat er op een primer dat deze is om je hele dag je make up te laten zitten, dan is hij waarschijnlijk wat droger en kan je hem met een droge huid beter niet gebruiken. Staat erop dat hij een foto-finish geeft of anti-shine, dan zal hij je huid ook matteren en is hij dus ook wat droger. Deze is geschikt wanneer je een wat vettere huid hebt of op de foto gaat in een fotostudio met studiolampen.

Vaak worden er hele mooie termen gegeven aan primers, maar vraag er altijd bij wat de primer doet en bij welk huidtype hij geschikt is. Want er zijn vele soorten primers die allemaal iets anders doen. Je kunt het beste een primer omschrijven als ‘een voorbereiding op je make-up (foundation)’

Een primer kan dus heel goed werken, maar kies er 1 die echt bij jou huidtype past.

Stap 3: Kijken

Kijken! Ga goed naar je gezicht kijken.

  • Wat is de conditie van je huid
  • Wat is de vorm van je ogen
  • Wat is de vorm van je gezicht
  • Welke kledingstyle heb ik en welke make-up past daar bij
  • Welke look spreekt mij aan en heeft de persoon die dat draagt dezelfde vormen als ik
verschillende ogen

Dit zijn wat punten waar je op let wanneer je gaat beginnen met een make-up look aan te brengen. Wanneer je niet weet wat jou vormen zijn en waar je dan op moet letten kan je niet zo makkelijk verder gaan dan een oogpotlood, wat mascara en een lipgloss.

Dit is dus een belangrijke. Een tip daarbij, ga eens goed in de spiegel kijken en schrijf alles op wat je ziet (op een positieve mannier). Wat wil je eruit laten springen en wat zou je eventueel wat naar de achtergrond willen brengen. Zo kom je erachter waar je op moet letten bij het aanbrengen van je make-up.

Stap 4: Kies de kleur in je make-up

Kies je kleur. Kleur is een belangrijk onderdeel in je make-up. Kies je de juiste kleuren dan ben je al een heel eind.  En ga daarbij ook weer kijken. Wat is de kleurondertoon van je huid? En staan koele of warme tinten mij mooier? Maak het jezelf niet te moeilijk hierbij. Ga in je kast kijken, daar zal je zien of je overwegend koele of warme (gekleurde) kleding hebt. Ik zal je hierbij even een schema geven om je te helpen.

Kleurenschema

In dit schema zie je welke kleuren warm en welke koel zijn. In je kleding let je daar misschien al wel op en weet je welke kleuren je mooi staan. Maar bij make-up werkt het hetzelfde, je hebt warme en koele kleuren oogschaduw, rouge, lippenstift, foundation enz.

Gebruik je een kleur die echt bij jou past zal hij je ophalen. Gebruik je een kleur die niet zo bij je huidsteint past zal het meer opvallen en kan het eerder averechts werken.

Dit geldt ook bij het kiezen van je foundation. Je hebt foundation met een gele of roze ondertoon. Geel = warm roze = koel, bij elk merk staat het anders aangegeven. Eén mannier om erachter te komen of je een warme of koele ondertoon hebt is om naar de aders aan de binnenkant van je pols te kijken. Zijn deze blauw dan heb je een koele ondertoon, zijn deze groen, dan heb je een warme ondertoon.

Stap 5: Make-up kwasten

De make-up kwasten waarmee je je make up gaat aanbrengen zijn heel belangrijk. Wanneer een timmerman een spijker gaat timmeren met een schroevendraaier zal de spijker er ook niet zo lekker in gaan. Dus wanneer je je foundation, oogschaduw of rouge met een kwast gaat aanbrengen die daar niet voor geschikt is zal deze ook minder mooi overkomen dan de bedoeling is.

In deze blog vertel ik dat het belangrijk is de juiste kwasten te gebruiken, maar welke kwast voor wat te gebruiken, daar ga ik binnenkort uitgebreid een blog en video over maken.

make-up kwasten

Stap 6: Kies je vorm

Amandel oogvorm

Kies je vorm. We hebben eerder al gekeken naar de vormen in je gezicht. Maar met make-up kan je vormen een beetje aanpassen. Je ogen kan je bijvoorbeeld een amandel- of ronde vorm geven. Een amandelvorm geeft een wat zwoelere look en rond een wat natuurlijkere uitstraling. Met allebei de vormen kan je de intensiteit tuurlijk ook veranderen, hiermee bedoel ik wat sterker of lichter aanzetten. Donkere of lichtere kleuren gebruiken.

Ook de vorm van je gezicht kun je aanpassen met rouge en shapen. Shapen betekent je gezicht te vormen. Dit doe je door donkere kleuren aan te brengen op plekken die je naar achter wilt brengen en lichte kleuren op plekken die je meer eruit wilt laten komen. Vind je je gezicht iets te rond kun je het breken dmv een donkere kleur tegen je jukbeen aan te brengen. Let hierbij wel op dat je dit met de juiste kwast doet en ga richting je neusvleugel/mondhoek,  maar niet verder dan halverwege je wang. Dit is heel belangrijk, want ga je te ver door zal het je ouder maken. Zet je hem wat schuiner zal het je gezicht smaller maken. Zet je hem wat rechter zal het je gezicht wat breken, dit is mooi wanneer je een wat langer gezicht hebt.

gezichtsvormen

Stap 7: Durf te doen

Het fijne aan make-up is: het kan er ook weer af. Dus ga gewoon eens wat dingen proberen. Probeer je ogen een andere vorm te geven en kijk dan ook wat het doet. Of gebruik een keer een andere kleur oogschaduw, rouge of lippenstift. In het ergste geval haal je het er weer af. Probeer het wel even te laten zitten, kijk hoe andere reageren. Wanneer je als reactie krijgt; Ja leuk, heel apart. Dan weet je genoeg 😉 Maar misschien krijg je wel; wauw, wat zie jij er goed uit! Dat staat je goed. 🙂

En je ogen een andere vorm geven kan best nog wel lastig zijn, daarom moet je gewoon even de tijd nemen om te oefenen, oefenen, oefenen.

Stap 8: Bouw je make-up op

Wanneer je je make-up gaat aanbrengen werkt het beter om niet teveel product in 1 keer aan te brengen. Bouw het liever op. Ben je eenmaal gewend met de look en weet je hoe je huid reageert op het product, dan kan je wel iets meer tegelijk gebruiken. Wat ik hiermee bedoel is dat elke huid anders is en anders reageert op kleurpigmenten en op substanties. Bij de 1 zal een foundation in de huid verdwijnen en bij de ander blijft het er meer op liggen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Eén daarvan is wanneer de huid vochtarm is zal hij meer foundation opnemen, doordat hij het vocht uit de foundation haalt. Gebeurt dit, zorg dan dat je een goede hydraterende verzorging gebruikt, zoals ik bij stap 1 al vertelde.

Gebeurt het bij je ogen dat de kleur oogschaduw gelijk de huid intrekt (waardoor je vlekken krijgt) poeder dan je oogleden heel goed af met een transparante poeder. Zo voorkom je vlekken doordat de poeder een barrière legt tussen je huid en de oogschaduw.

Hoe je huid reageert weet je wanneer je de producten gaat aanbrengen. Begin daarom dus met een dun laagje aan te brengen (tik de oogschaduw of rouge goed af van je kwast). Kijk hoe het product op je huid reageert en bouw daarna op tot je de juiste intensiteit hebt behaald.

Door meerdere dunne lagen aan te brengen zal de make-up ook langer houdbaar zijn gedurende de dag. Dit werkt ook bij je lippenstift. Een dun laagje aanbrengen, afhappen en nog een laagje.

Dit waren 8 handvaten die je kunnen helpen bij je make-up ritueel. En ga vooral proberen en oefenen, oefenen, oefenen.

Heb je iets meer ondersteuning nodig om nog zelfverzekerder de deur uit te gaan? Ik heb ook een online make-up workshop gemaakt waar je leert hoe je je sterke punten eruit laat komen. En onder andere je ogen te vormen in de vorm die het beste bij je past. En het is nu ook mogelijk alleen de oogmake-up workshop te volgen, waarin je alles leert over je hoe je je ogen kan vormen, liften, een opbouw met meerdere kleuren en hoe het werkt met licht en donker. Zodat je zelf een mooie ooglook kan creëren.

Ik ben ook benieuwd of je wat aan de stappen hebt gehad en waar je nog meer over zou willen weten of leren. Dus laat gerust een reactie achter. Dat vind ik leuk 🙂

Hier vind je meer info over de online workshop.

Liefs, Vera