Sta jij ook altijd te watertanden bij het zien van die mooie glans oogschaduws? Al die mooie kleuren en de één glanst nog mooier dan de ander. Maar waar moet je die glans aanbrengen? Over het hele oog? Kan het nog wel op mijn leeftijd?

Ik ga deze vragen voor je beantwoorden en ervoor zorgen dat de mooie glanskleurtjes op je ogen komen ipv achter in een la.

Waar breng je glans oogschaduw aan?

Glanskleuren en dan vooral de lichte glanskleuren laten delen in je ogen naar voor komen. Dus je brengt het aan op delen die je eruit wilt laten springen. Dat is in meeste gevallen op je bewegend ooglid, het gedeelte wat beweegt wanneer je met je ogen knippert. Wanneer je wat bollere ogen hebt en het bewegend ooglid heel erg zichtbaar is kan het wat veel zijn om een lichte glanskleur te gebruiken. In dat geval gebruik je een wat donkere variant of doe je de glans alleen in je ooghoek. Gebruik geen (lichte) glanskleuren in de arcadeboog, dat zorgt ervoor dat het vlak wordt. Het is veel mooier om te spelen met licht en donker, dat geeft diepte in je oog.

 1. bewegend ooglid
 2. ooghoek
 3. arcadeboog
 4. wenkbrauwbot
 5. onderste wimperrand

Ook kan je onder het oog glans aanbrengen. Zet je wimnperrand aan met een (kohl) potlood, vaag die een beetje uit met een compacte oogschaduw penseel en tegen het potlood zet je dan een glanskleur. In de ooghoek een lichte kleur en in het midden een tussenkleur.

Glans oogschaduw bij de rijpere huid.

Ben je geen twintig meer kan je ook nog glanskleuren gebruiken, maar doe het wel subtiel. Zoals ik al uitlegde doe je de glanskleur niet over het gehele oog. Heb je wat fijne lijntjes dan moet je oppassen met teveel glans aanbrengen. Het kan de lijntjes extra benadrukken. En het maakt de ooglook wat vlak. Wat wel mooi is om glans aan te brengen in de ooghoek en subtiel onder het wenkbrauwbot.

Hoe voorkom je glans onder het oog.

Het wil nog weleens gebeuren dat de oogschaduw valt en er een wal van (glans) oogschaduw ontstaat. Dit voorkom je door niet teveel oogschaduw aan te brengen in 1x, maar de oogschaduw op te bouwen. Meerdere keren een dun laagje aan brengen en tik je penseel af voor het aanbrengen. Maar dan nog kan de oogschaduw gaan vallen. Wat ik altijd doe wanneer ik oogschaduw aanbreng is eerst de ogen op maken. Dan maak ik het schoon onder de ogen met een wattenschijfje met wat reiniging en daarna breng ik de basis aan. Zo blijft het mooi fris onder je ogen en blijft de oogschaduw waar hij hoort, op de ogen.

Glans bij smokey eyes.

Bij een smokey eye kan je ook heel goed glans gebruiken. Gebruik dan een wat donkere glanskleur op je bewegend ooglid en een lichte glanskleur als accent in de ooghoek.

De do’s en don’ts op een rijtje:

Even op een rijtje wat wel en niet te doen:

Do’s:

 • gebruik glans in de ooghoek
 • op bewegend ooglid
 • tegen je oogpotlood onder het oog (subtiel)
 • op wenkbrauwbot (subtiel)
 • breng eerst je oogschaduw aan dan je basis

Don’ts:

 • (lichte kleuren) glans in arcadeboog
 • niet teveel (lichte) glanskleuren bij bolle ogen
 • glanskleur op (fijne) lijntjes
 • teveel in 1x aanbrengen (dan valt er veel oogschaduw onder het oog)

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder.

 

Liefs, Vera